Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Malmö Kost Cancer - MKC

Cancerfonden tog i början av 1990-talet initiativ till en stor kohortstudie med det primära målet att undersöka sambandet mellan kosten och efterföljande cancerrisk.

MKC-studien kom att ledas av professorn i internmedicin, Göran Berglund, och professorn i epidemiologi, Lars Janzon. Mellan 1991 och 1996 rekryterades 17 000 kvinnor (födda 1923-1950) och 11 000 män (födda 1923-1945), vilket motsvarade ett deltagande på 40 procent. Rekryteringen finns utförligt beskrivet i flera referenser. MKC är en del av EPIC  - The European Prospective Investigation into Diet and Cancer. Detta samarbete involverar cirka 20 liknande kohorter i tio europeiska länder. Totalt finns data och biologiskt material från ca 550 000 personer.

MKC baslinjeundersökning (1991-1996)

Baslinjeundersökningen bestod av ett frågeformulär som rörde livsstil, socioekonomiska faktorer, mediciner och tidigare sjukdomar. En viktig del av baslinjeundersökningen var kostmätningar. Deltagarna fick föra dagbok under en vecka och skriva ned vad de åt, sedan gjordes kompletterande individuella intervjuer med var och en. Kroppskonstitutionen undersöktes på flera sätt; längd, vikt, höft- och midjeomkrets mättes. Fettprocent beräknades med en impedansmetod. Slutligen lämnade alla blodprov som separerades och sparades i minus 80°C eller minus 140°C. DNA har extraherats från alla individer och från nästa alla finns dessutom även GWAS-data.

MKC kardiovaskulär del (1992-1999)

Redan tidigt utökades studien med ytterligare frågeställningar. I en kardiovaskulär del undersöktes ca 6 000 män och kvinnor. Deltagarna lämnade kompletterande blodprover, denna gång fastande, och man undersökte också intima-media, tjockleken på halskärlen, med ultraljudsteknik. En annan kompletterande undersökning var de bentäthetsmätningar som utfördes på en stor del av alla deltagare. Slutligen undersökte det så kallade ”Nack-Skulder- Projektet” faktorer relaterade till kronisk smärta.

MKC 5-års återundersökning (1997-2001)

Fem år efter baslinjeundersökningen kontaktades alla deltagare som var i livet och ombads fylla i frågeformuläret en andra gång. Totalt svarade drygt 22 000 individer på formuläret. 

MKC återundersökning kardiovaskulära delen (2007-2012)

Mellan 2007 och 2012 pågick en återundersökning av den kardiovaskulära delen. Drygt 3 700 individer deltog. Återundersökningen bestod av ett frågeformulär, mätningar av kroppskonstitutionen, blodtryck, sockerbelastning (OGTT), ultraljud carotis och artärstyvhet samt blodprovstagning.

Flergenerationsregistret kopplat till Malmö Kost Cancer (MKC)

Det svenska Flergenerationsregistret (FGR) ger möjlighet till kartläggning av förstagradssläktingar till en index-individ (deltagare i befolkningsstudie) baserat på personnummer. Täckningsgraden är omfattande och det blir med detta register möjligt att få fram uppgifter om sjukdomar inom familjer efter etiskt godkännande, vilket har beviljats och genomförts inom befolkningskohorten Malmö Kost och Cancer (MKC) med sina 30,000 undersökta individer vid baslinjen åren 1991–1996. Etiktillståndet gav möjlighet att länka MKC med FGR för att kunna identifiera föräldrar, syskon och barn till indexindividerna. Dessa släktingars sjukhistoria kunde sedan kartläggas via Socialstyrelsen nationella register, för att i ett senare steg kunna tillföras MKC individerna, men endast i form av data inom dessa kategorier: föräldrar, syskon eller barn, och inte på individnivå efter det att släktingarnas personnummer tagits bort av Socialstyrelsen. Från förstagradssläktingar finns data till och med 2019 från Cancer-, Patient-, Dödsorsaks- och Läkemedelsregistren, från indexindivider finns för nuvarande data till och med 2022.

Detta betyder sammantaget att vi inom MKC får möjlighet att göra prediktionsstudier av framtida sjukdomstillstånd hos MKC indexindividerna med hänsyn tagen till: 

  • objektiv familjehistoria för definierade sjukdomstillstånd via FGR
  • subjektiv familjehistoria via svar i frågeformulär vid MKC baslinjen
  • genetiska riskmarkörer
  • MKC individernas egna hälsoundersökningsdata vid baslinjen

Tidigare studier har till exempel angivit att såväl familjehistoria för hjärtkärlsjukdom som genetiska riskmarkörer för koronarsjukdom kan prediktera framtida insjuknande i koronara händelser/hjärtinfarkt hos indexindivider ur MKC, men oberoende av varandra. Detta betyder att såväl familjehistoria som genetisk risk kan prediktera framtida händelser men genom att dessa är oberoende av varandra (till stor del) så innebär det att familjehistoria omfattar ett antal riskmekanismer som går utöver den rena genetiken, d.v.s. epigenetik, delade familjesociala faktorer och livsstil, mikrobiotamönster inom familjer, samt påverkan av faktorer under graviditet och de första levnadsåren vilket länkar generationer till varandra.

Ytterligare information kan erhållas av seniorprofessor/expert Peter M Nilsson, IKVM, peter [dot] nilsson [at] med [dot] lu [dot] se (peter[dot]nilsson[at]med[dot]lu[dot]se).

Länk till Flergenerationsregistret.

Malmö Offspring Study (2013-2020)

I Malmö Offspring Study, MOS, har barn och barnbarn bjudits in till den tidigare befolkningsstudien Malmö Kost Cancer. Barnen är i 50-55-årsåldern och barnbarnen är ca 20-30 år gamla. MOS startade 2013 och avslutades 2021. Totalt deltog 5 260 barn och barnbarn i studien av ca 15 000 möjliga. 

Kontakt

Ledningsgruppens ordförande
Olle Melander
Institutionen för kliniska vetenskaper, Malmö
Skånes universitetssjukhus
205 02 Malmö
+46 40 39 12 09
olle [dot] melander [at] med [dot] lu [dot] se (olle[dot]melander[at]med[dot]lu[dot]se)


Datamanagement
Anders Dahlin, 040-332460  anders [dot] dahlin [at] med [dot] lu [dot] se (anders[dot]dahlin[at]med[dot]lu[dot]se)

Biobanken - prov
Cecilia Kennbäck, 040-332037  cecilia [dot] kennback [at] skane [dot] se (cecilia[dot]kennback[at]skane[dot]se)

Malmö Kost Cancer - EPIC
Jonas Manjer, 040-337682  jonas [dot] manjer [at] med [dot] lu [dot] se (jonas[dot]manjer[at]med[dot]lu[dot]se)

Malmö Förebyggande Medicin
Olle Melander, 040-391209  olle [dot] melander [at] med [dot] lu [dot] se (olle[dot]melander[at]med[dot]lu[dot]se)
Peter Nilsson, 040-332415  peter [dot] nilsson [at] med [dot] lu [dot] se (peter[dot]nilsson[at]med[dot]lu[dot]se)

Nutritionsepidemiologi - Kostdatabasen
Emily Sonestedt, 040-391325  emily [dot] sonestedt [at] med [dot] lu [dot] se (emily[dot]sonestedt[at]med[dot]lu[dot]se)
Ulrika Ericson, 040-391324  ulrika [dot] ericson [at] med [dot] lu [dot] se (ulrika[dot]ericson[at]med[dot]lu[dot]se)

Malmö Offspring Study
Peter Nilsson, 040-332415  peter [dot] nilsson [at] med [dot] lu [dot] se (peter[dot]nilsson[at]med[dot]lu[dot]se)
Olle Melander, 040-391209  olle [dot] melander [at] med [dot] lu [dot] se (olle[dot]melander[at]med[dot]lu[dot]se)